Parmezan, czyli ser Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano (pl. Parmezan) to znany i ceniony na całym świecie ser, który wytwarza się z surowego krowiego mleka. Jest częściowo odtłuszczony, ma twardą masę i mniej lub bardziej intensywny żółto-słomkowy kolor. Ser parmezan charakteryzuje się niezwykle aromatycznym i delikatnym smakiem, choć jego bardziej dojrzałe wersje mogą również być nieco pikantne.

Ser Parmezan

Historia wyjątkowego sera

Parmezan, czyli Parmigiano Reggiano, ma ponad dziewięć wieków wyjątkowej tradycji. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to w klasztorach cysterskich i benedyktyńskich pojawiły się pierwsze serowarnie. W chwili obecnej Parmigiano Reggiano wytwarzany jest dokładnie z tych samych składników, co w czasach średniowiecza, a nawet robi się to dokładnie w tych samych miejscach i używając niezmienionych technik!

Proces wytwarzana parmezanu

Parmigiano Reggiano

Prawdziwy Parmigiano Reggiano produkuje się wyłącznie w prowincjach Parma, Modena, Reggio Emilia, a także na niewielkim terytorium Mantua i Bolonia. To tu koncentruje się unikalna hodowla bydła, które karmione jest wyłącznie lokalną paszą. Surowe normy żywienia sprawiają, że tutejsze mleko ma wyjątkowe właściwości.

Parmezan uzyskiwany jest z odtłuszczonego mleka wieczornego, które dodaje się do porannego mleka pełnego. Taką mieszankę wlewa sie do tradycyjnych, miedzianych kadzi (mają kształt odwróconego dzwony), a następnie wzbogaca się serwatką oraz podpuszczką. Po koagulacji, podpuszczkę kroi się na niewielkie grudki, po czym rozpoczyna się powolne gotowanie do temperatury 55°C.

Granulki opadają na samo dno kadzi i tworzy się jednolita masa. Ta ostatnia jest przez serowara wyjmowana i cięta na kręgi serowe. Jako ciekawostkę można dodać, że na każdy krąg parmezanu potrzeba ponad pięćset litrów mleka.

Dojrzewanie Parmigiano Reggiano

Po kilku dniach kręgi sera zanurzane są w roztworze wody i soli. Dzięki osmozie ser pochłania sól i ulega odwodnieniu na powierzchni zewnętrznej. To właśnie dzięki temu tworzy się całkowicie jadalna skórka.

Idealny twardy Parmezan

Później kręgi Parmigiano Reggiano układane są w długie rzędy i rozpoczyna się proces dojrzewania. To wtedy ser traci jeszcze więcej wody i odbywają się procesy jego starzenia. Minimalny okres dojrzewania wynosi 12 miesięcy.

Eksperci konsorcjum sprawdzają każdy krąg Parmigiano Reggiano i tylko jeżeli wynik kontroli jest pomyślny, odciskany jest na gorąco znak na kręgach spełniających wymagania chronionej

Walory odżywcze

Parmigiano Reggiano zawiera jedynie 30% wody i aż 70% składników odżywczych. Dzięki temu jest uznawany za znakomite źródło białka.

Ser jest łatwostrawny i bogaty w aminokwasy podstawowe. Nie zawiera laktozy. W porównaniu do innych serów, ma również niewielką zawartość tłuszczu.

Serwowanie Parmigiano Reggiano

Starty Parmezan

Ser może być spożywany bez żadnych dodatków, na przykład jako przekąska. Świetnie smakuje z kawałkiem chleba, dżemem i owocami. Ja zawsze staram się go próbować w obecności lampki toskańskiego wina 😉

Parmezan często stosuje się również do urozmaicania posiłków. Ser tarty dodaje unikalnego smaku, gdy doda się go do makaronu, risotto lub zupy.

Lubisz sery? Sprawdź jak wygląda Gorgonzola!

donadmin