Zupa

z Asiago DOP (ChOG) z opiekanym chlebem, porami i bazylią

Porcje: 4

Czas przygotowania: 20-25 min

Czas gotowania: 1 h

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

350-400 g lekko czerstwego domowego chleba, 220 g Seasoned Asiago, 60 g Parmigiano Reggiano, 400-500 g białej cebuli, 2 litry bulionu drobiowego, ½ łyżeczki mieszanki przypraw (gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, pieprz, anyż), 4-5 łyżek oliwy extra virgin, 50 g masła, 100 g smażonych porów, garść świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Chleb opiecz lekko w piekarniku. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na patelni na średnim ogniu.

Po kilku minutach dodaj sól, nałóż pokrywkę, zmniejsz ogień do minimum, żeby cebula nie zmieniła koloru. Mieszaj od czasu do czasu. Smaż przez ok. 20 minut, aż cebula będzie miękka. Jeżeli cebula będzie wysychać, możesz dodać odrobinę bulionu.

 

Garnek ze stali z grubym dnem wyłóż kromkami chleba, posyp przyprawami i ⅓ podsmażonej cebul i ⅓ sera. Zalej kilkoma chochlami wrzącego bulionu. W ten sam sposób uformuj dwie kolejne warstwy. Na wierzch polej roztopionym masłem.

Połóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przynajmniej przez 40 minut, bez mieszania podczas gotowania. Jeśli chleb jest trochę suchy, dodaj odrobinę bulionu podczas gotowania.

Udekoruj smażonymi porami i świeżą bazylią.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.