Zupa cebulowa

z serem Asiago DOP (ChOG)

Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min 
Czas gotowania: 90 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 g sera Asiago Fresco DOP (ChOG)
- 6-8 kromek ciabatty
- pół pęczka tymianku
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w cienkie plasterki, dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, masło i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, aż będzie bardzo miękka i złocistobrązowa. Dodaj bulion i liście tymianku. Gotuj pół godziny. Zupę rozlej do misek i posyp świeżo startym serem Asiago, wstaw do piekarnika i zapiecz (możesz też użyć ręcznego palnika gazowego). Opiecz pieczywo, kromki potrzyj świeżo rozkrojonymi 2 ząbkami czosnku. Serwuj gorące.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.