Tagliolini z kremem z marchwi

i serem Gorgonzola Piccante DOP (ChOG)

 

Składniki na 4 porcje:

400 g ręcznie robionego Tagliolini

200 g Gorgonzola Piccante DOP (ChOG)

300 g marchewek

50 g szalotek

2 łyżki oliwy extra virgin

sól i pieprz

 

Dekoracja

3 marchewki i kilka listków tymianku

 

Przygotowanie:

Sos

Marchewki obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez kilka minut szalotki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodaj marchewki i smaż dopóki nie zmiękną. Jeżeli potrzeba, dodaj odrobinę wody lub bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dekoracja

Pokrój marchewki przy pomocy mandoliny i pozostaw do wyschnięcia w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Dodaj tymianek.

Ugotuj makaron. Marchewki z patelni zmiksuj i dodaj 3/4 sera Gorgonzola Piccante DOP (ChOG). Dopraw solą i pieprzem. Całość przełóż do naczynia. Odcedź makaron. Odlej szklankę wodę z gotowania makaronu i dodaj do sosu. Jeżeli będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody lub mleka o temperaturze pokojowej.

Makaron podawaj z chipsami z marchewki, posypany pozostałą częścią sera Gorgonzola Piccante DOP (ChOG).

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.