Sernik z sera Gorgonzola DOP (ChOG)

ze świeżymi owocami i miętą

Porcje: 8

Czas przygotowania: 3 h

Czas gotowania: 2 h chłodzenia w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

250 g mascarpone, 200 g Gorgonzoli Piccante DOP (ChOG), 100 g jogurtu, 70 ml świeżej śmietany, 50 g cukru, 5 płatów żelatyny, 40 ml mleka, 250 g herbatników, 175 g masła, świeże owoce, listki mięty

 

Przygotowanie:

W misce połącz rozkruszone herbatniki z miękkim masłem. Wyłóż na blachę I włóż do lodówki. Namocz płaty żelatyny w wodzie. Zmiksuj Gorgonzolę, jogurt, mascarpone i cukier na gładką masę. Podgrzej w garnku śmietanę i mleko. Gdy już będą gorące, dodaj żelatynę, wymieszaj i całość dodaj do kremu sera Gorgonzola. Wyjmij z lodówki formę z przygotowanym wcześniej spodem z herbatników i wyłóż na nią serową mieszankę. Włóż do lodówki w celu stężenia na co namniej 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik z lodówki i zdejmij formę.

Udekoruj świeżymi owocami i liśćmi mięty.

 

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.