Naleśniki z Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

w bulionie wołowym z klopsikami

Porcje: 4

Czas przygotowania: klopsiki – 20 min, bulion – 3 h, naleśniki – 10 min

Czas gotowania: 15 min

Stopień trudności: średni

 

Składniki:

• Klopsiki: 1 żółtko, 250 g mielonej wołowiny, 3 łyżki startego Parmigiano Reggiano DOP (ChOG), szczypta soli, ½ ząbka czosnku, posiekana pietruszka

• Pory: 2 pory, olej do smażenia

• Naleśniki: 2 jajka, 250 g mąki, 4 łyżki startego Parmigiano Reggiano, szczypta soli, 500 ml wody

• Bulion: 200 g wołowiny, 3 marchewki, 1 cebula, seler, 6-7 pomidorków koktajlowych, liście laurowe, sól

Przygotowanie:

Klopsiki: wymieszaj wszystkie składniki i uformuj małe klopsiki. Gotuj przez 20 minut w bulionie.

Bulion: do dużego rondla włóż wołowinę ze wszystkimi składnikami i dodaj wodę, aby przykryć mięso. Gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.

Naleśniki: wymieszaj jajka, mąkę i sól. Powoli dodawaj wodę, aż ciasto będzie miało płynną konsystencję. Naleśniki smaż na małej patelni non-stick z odrobiną oleju, obracając je po obu stronach. Po przygotowaniu, rozwałkuj naleśniki, zanim wypełnisz je Parmigiano Reggiano.

Pory: pokrój pory w pierścienie i usmaż na gorącym oleju.

 

Serwowanie:

Gdy bulion będzie gotowy, włóż do niego 2 zrolowane naleśniki, 3 lub

4 klopsiki, na nie połóż usmażone pory i posiekaną pietruszkę, zmielony czarny pieprz i Parmigiano Reggiano.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.