Naleśniki z Gorgonzola Dolce DOP (ChOG)

gruszkami, miodem i orzeszkami piniowymi

Składniki:

 

Naleśniki

2 jajka

120 g mąki

2 łyżki roztopionego masła

200 g maślanki

 

Nadzienie:

1 duża gruszka, pokrojona w kawałki, bez gniazd nasiennych

porwane na małe kawałki liście z ½ małej Radicchio,

50 g posiekanych orzeszków piniowych

2 łyżki masła

1 łyzka miodu

1 łyżka soku z cytryny

250 g Gorgonzola Dolce DOP (ChOG) o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki. Pozostaw ciasto na ok. 10 minut, żeby odpoczęło. Usmaż gruszki, liście radicchio i orzechy na maśle aż się zrumienią. Dodaj miód I sok z cytryny. Zdejmij z ognia.

Usmaż 4 naleśniki z odrobiną masła. Ułóż na talerzach, na wierzchu połóż gruszki i pokrusz ser Gorgonzola DOP (ChOG).

Podawaj ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.