Grillowane szparagi

z oliwą, cytryną i serem Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 min 
Czas gotowania: 5 min
Stopień trudności: łatwy


Składniki:
- 200 g zielonych szparagów
- 30 g sera Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)
- 1 cytryna
- oliwa
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i ułóż na rozgrzanej suchej patelni grillowej. Grilluj z dwóch stron aż się przyrumienią. Szparagi przełóż na talerz i skrop obficie sokiem z cytryny oraz oliwą (trzy razy tyle, co cytryny), możesz też dodać odrobinę startej skórki z cytryny. Całość dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie posyp płatkami sera Parmigiano Reggiano (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw).

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.