Flan z waflem z Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

konfiturą z pomidorów i oregano

Składniki na flan (8 porcji)

250 g sera ricotta, 100 ml świeżej śmietanki, 100 g tartego Parmigiano Reggiano DOP (ChOG), 3 jajka (wielkość: L), gałka muszkatołowa, czarny pieprz, bazylia, masło i mąka do formy

 

Składniki na konfiturę z pomidorów:

500 gramów pomidorów, gałązka oregano, oregano, sól morska, szczypta brązowego cukru, czarny pieprz, oliwa extra virgin

 

Składniki na wafle z Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

8 łyżek stołowych Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

 

Przygotowanie flanu:

Wymieszaj wszystkie składniki, używając elektrycznego miksera. W tym samym czasie posmaruj 8 foremek masłem i wysyp mąką. Napełnij formy mieszanką i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej. Piecz co najmniej 30/35 minut.

Przygotowanie konfitury z pomidorów:

Pomidory umyj i pokrój na połówki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przypraw oregano, pieprzem i solą oraz dodaj kropel oliwy oraz szczyptę brązowego cukru. Piecz w piekarniku w temperaturze 130 stopni co najmniej przez 1,5 h.

Przygotowanie wafli z Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

Rozgrzej patelnię. Wsyp łyżkę Parmigiano Reggiano, spłaszcz szybko i równomiernie, rozpuść na średnim ogniu. Zdejmij z patelni, gdy krawędzie zaczną brązowieć. Pozostaw do schłodzenia.

Serwowanie

Obróć flan w naczyniu do serwowania, udekoruj 5-6 połówkami pomidorów, waflami z Parmigiano Reggiano i świeżą bazylią.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.