Duszona fasola

z jajkiem w koszulce i serem Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min 
Czas gotowania: 60 min
Stopień trudności: średni

Składniki:
- 500 g ugotowanej białej fasoli
- 30 g sera Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 4 jaja
- 3-4 gałązki tymianku
- oliwa
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzej duży garnek z grubym dnem. Dodaj oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i duś ją przez ok. 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną marchewkę, pokrojonego selera naciowego oraz tymianek i wszystko duś przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i całość duś przez co najmniej 30 minut. Przygotuj jajka w koszulkach. W dużym garnku zagotuj wodę (osoloną). Do filiżanki wbij jajko, następnie delikatnym, płynnym ruchem wlej je do gotującej się wody. Czynność powtórz z pozostałymi jajkami. Jajka zaczną się gotować natychmiast po wlaniu do wody. Jajko na miękko powinno gotować się ok. 2 minut, choć może to trwać minimalnie krócej lub dłużej. Gulasz przełóż do misek, każdą porcję udekoruj jajkiem i świeżo startym serem Parmigiano Reggiano.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.