Domowa kiełbasa z Parmigiano Reggiano DOP (ChOG)

świeżą miętą i szczypiorkiem

Składniki:

 

2/3 łopatki jagnięcej1/3 bekonu surowego

50 g mielonych pistacji

200 g startego Parmigiano Reggiano

30 g mięty świeżej, mielonej

100 g szczypiorku

3 chilli świeże, cienko pokrojone

Sól, pieprz

10 m grubych jelit (kiełbaski muszą mieć co najmniej 4 cm średnicy)

Przygotowanie :

Mięso jagnięce wraz z bekonem zmiel maszynką z sitkiem o grubych oczkach. Szczypior podsmaż chwilę na oleju i przełóż do mięsa razem ze wszystkimi przyprawami. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż do lodówki na godzinę. Jelita namocz w wodzie przez pół godziny, a następnie wypłucz je od środka pod bieżącą wodą.

Mięso z przyprawami włóż do maszynki do kiełbasy i nałóż jelito na specjalną końcówkę. Kiedy całość jelita będzie wypełniona mięsem, co 15 cm owiń jelito wokół własnej osi i formujemy kiełbaski. Gdy powstaną bąbelki powietrza, nakłuj kiełbaski małą wykałaczką.

 Kiełbaski są gotowe do pieczenia/smażenia/gotowania/grillowania. Smacznego !

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.