Europejski System Certyfikacji

EUROPEJSKI SYSTEM CERTYFIKACJI JAKOŚCI

Wyroby CHNP (o chronionej nazwie pochodzenia) i CHOG (o chronionym oznaczeniu geograficznym) stanowią wyraz doskonałości europejskiej produkcji rolno-spożywczej i są wynikiem unikalnego połączenia czynników ludzkich i środowiskowych, które jest charakterystyczne dla danego terytorium.
Z tego powodu Unia Europejska wprowadza precyzyjne zasady ich ochrony, ustanawiając odpowiednie systemy regulacji jakości w celu ochrony konsumenta w dobrej wierze i zapewnienia producentom konkretnych narzędzi do identyfikacji i lepszego promowania wyrobów o szczególnych cechach, a także w celu ochrony przed nieuczciwymi praktykami.

DSC2086

Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (artykuł 5) wprowadza definicję skrótów CHNP i CHOG, stanowiąc, że:
• znakiem CHNP (chroniona nazwa pochodzenia) oznacza się produkt pochodzący z określonego miejsca, regionu lub kraju, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej lub wyłącznej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego, na które składają się czynniki naturalne (surowce, cechy środowiskowe, lokalizacja) i ludzkie (produkcja tradycyjna i rzemieślnicza) oraz którego etapy produkcji, przetwarzania i przygotowania odbywają się na określonym obszarze geograficznym zgodnie ze ścisłymi zasadami produkcji określonymi w specyfikacji produktu.
• znakiem CHOG (chronione oznaczenie geograficzne) oznacza się produkt pochodzący z określonego miejsca, regionu lub kraju, którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego oraz którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.
Tylko produkty, które charakteryzują się skonsolidowaną i ujednoliconą tradycją produkcji, nierozerwalną więzią z obszarem pochodzenia i odpowiednim kontekstem społeczno-przedsiębiorczym oraz spełniają wysokie standardy jakości i są certyfikowane przez niezależne instytucje kontrolne, mogą zdobyć uznanie na poziomie wspólnotowym oraz mogą uzyskać wpis do europejskiego rejestru produktów CHNP i CHOG.


Dlaczego warto wybierać sery oznaczone znakiem jakości?
• Takie sery zapewniają konsumentom gwarancję zakupu lokalnych i autentycznych produktów o wysokiej jakości, które są częścią dziedzictwa gastronomicznego krajów Unii Europejskiej.
• Podkreślają znaczenie pracy producentów poprzez tworzenie wartości dodanej, która stanowi ochronę dla producentów, zabezpieczając ich przed podróbkami i nieuczciwą konkurencją.
• Są bodźcem do zachowania i rozwoju terytoriów produkcji, lokalnych gospodarek oraz różnorodności rolnej i spożywczej.
CHNP i CHOG w liczbach* (z wyjątkiem win, wyrobów spirytusowych i win aromatyzowanych)
W roku 2017 w Unii Europejskiej zarejestrowanych jest 622 CHNP i 716 CHOG.

certyfikat2plcertyfikat1pl

 

 

Włochy są krajem europejskim o największej liczbie produktów rolno-spożywczych, których nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficzne zostały uznane przez Unię Europejską. Jest to kolejny dowód wysokiej jakości produktów krajowych, ale przede wszystkich silnej więzi łączącej włoskie wyroby rolno-spożywcze z ich terytorium pochodzenia.
We Włoszech zarejestrowano 291 CHNP i CHOG (stan na kwiecień 2017 r.; liczba ta nie dotyczy win i wyrobów spirytusowych). Jak w przypadku całej Unii Europejskiej, zarejestrowano wiele produktów rolno-spożywczych (produkty mleczno-serowe, mięso, drób, wędliny, produkty rybne, owoce i warzywa, zboża, olej i oliwa z oliwek, przyprawy, miód, wyroby cukiernicze itp.):

166 CHNP


Przykłady: Parmigiano Reggiano, ser Asiago, ser Gorgonzola, ser Pecorino Toscano, ser Piave, ser Montasio, Szynka Parmeńska, Szynka Toskańska, Ziemniak Boloński, Zielone Pistacje z Bronte, Pomarańcza z Ribera, Tradycyjny Ocet Balsamiczny z Modeny itd

 125 CHOG


Przykłady: Agnello di Sardegna (jagnięcina z Sardynii), szynka Bresaola della Valtellina, Speck Alto Adige (szynka speck z Górnej Adygi), Arancia Rossa di Sicilia (pomarańcza krwista z Sycylii), Mela Rossa Cuneo (czerwone jabłka z Cuneo), Ciliegia di Vignola (czereśnie z Vignola), Cipolla Rossa di Tropea (czerwona cebula z Tropei), Limone di Siracusa (cytryny z Syrakuz), Nocciola del Piemonte (orzech laskowy z Piemontu), Pasta di Gragnano (makaron z Gragnano), Aceto Balsamico di Modena (ocet balsamiczny z Modeny) itd.

Więcej informacji na stronach:

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.