Tak Smakuje Dolce Vita w warszawskiej Hali Koszyki

Na kolejne spotkanie z włoskimi serami, połączone z warsztatami kulinarnymi, zaprosiliśmy dziennikarzy i blogerów do studia kulinarnego Comfort Food, które mieści się na piętrze w warszawskiej Hali Koszyki.

Warsztaty poprowadziła Jagna Niedzielska, która zajmuje się food design’em, tworząc przepisy oraz zdjęcia pod hasłem „architektura kulinarna”. Poszukuje nowych połączeń smakowych oraz realizuje Urban Dinners, czyli wielkie kolacje przy jednym stole, dla nieznanej sobie grupy ludzi. Mimo słabości do nowoczesnych form kulinarnych, inspiruje się polskimi książkami kucharskimi z ubiegłych wieków. Aby uczestnicy warsztatów mogli poznać różne połączenia smakowe, Jagna przygotowała przystawki z Asiago w syropie z czerwonego wina, Gorgonzolę z delikatnym sosem cytrynowym,  Parmigiano Reggiano z dżemem z marchewki oraz sałatkę ze szpinakiem, liśćmi botwiny, serem Asiago, borówkami, karmelizowanymi botwinkami i miodowo cytrynowym dressingiem z makiem. Pozostałe dania goście przygotowywali już sami, podzieleni na grupy. A były to:  smażony seler w klarowanym maśle z emulsją z limonki i kolendry, z dodatkiem dużych kawałków sera Asiago; pieczone, zgniecione bataty ze skórką posypane Parmigiano Reggiano i salsą pomidorową;  szybka konfitura truskawkowo rabarbarowa z pieprzem i czarnuszką, z kawałkami Parmigiano Reggiano i szynką dojrzewającą; siekany stek  wołowy z Gorgonzolą, z groszkiem cukrowym i karmelizowaną cebulką. A na koniec oczywiście deser....kluski kładzione z gruszką, orzechami, miodem i serem Gorgonzola.

Przepisy

×

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.